Rock werchter 2004 Forum Index Rock werchter 2004
BONDAGE GOAT ZOMBIE
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Verkiezingen '09 : Economie en fiscaliteit

 
Post new topic   Reply to topic    Rock werchter 2004 Forum Index -> Polls
View previous topic :: View next topic  

Welk standpunt leunt het meest aan bij jouw standpunt?
BUB of Belgische Alliantie of CAP
0%
 0%  [ 0 ]
CD&V
0%
 0%  [ 0 ]
Groen!
0%
 0%  [ 0 ]
Lijst Dedecker
33%
 33%  [ 2 ]
LSP
33%
 33%  [ 2 ]
N-VA
33%
 33%  [ 2 ]
Open VLD
0%
 0%  [ 0 ]
PVDA
0%
 0%  [ 0 ]
SLP
0%
 0%  [ 0 ]
SP.a
0%
 0%  [ 0 ]
Total Votes : 6

Author Message
wouter
Heerscher


Joined: 01 Jan 2009
Posts: 1329

PostPosted: Tue May 12, 2009 9:25 pm    Post subject: Verkiezingen '09 : Economie en fiscaliteit Reply with quote

Economie en fiscaliteit

Belgische Alliantie

In een globale economie zijn landen politiek-economische systemen die met elkaar moeten concurreren om de gunst van de investeerder. Hiervoor moeten we de wereld eensgezind tegemoet treden en ons land als een éénheid presenteren. België en Brussel zijn in de hele wereld een begrip, het Vlaamse of Waalse Gewest niet. Door versnippering en onderlinge concurrentie verzwakt het federale België de concurrentiepositie van ons land.

BUB

EEN ECONOMISCH STERK BELGIE

België was een economische grootmacht op het einde van de 19de eeuw en in de jaren 50 en 60 van de twintigste eeuw. Deze macht is grotendeels verloren gegaan door verspilling en wanbeleid. Bovendien betekende het verlies van Congo in 1960 een grote aderlating.

België heeft daarom een nieuw efficiënt en goedkoop beleid nodig en natuurlijk meer inkomstenbronnen.

Wat dit laatste betreft, stelt de B.U.B. de volgende zaken voor:

1) België moet actief zijn toeristische sector aanzwengelen. België is immers een prachtig land met een grote landschappelijke diversiteit en een rijke geschiedenis. Dit natuurlijk en cultureel erfgoed is echter slecht beheerd. Door meer investeringen in toerisme en renovaties van gebouwen en wegen zal België ook veel meer inkomsten uit toerisme ontvangen.

2) België moet zich ook concentreren op die gebieden waarin het goed is: transport, voeding, spitstechnologie. Dat wil zeggen dat de overheid moet zorgen voor goede wegen, goede voedselcontrole en efficiënt en meertalig onderwijs.

3) De relatie van België met Congo, de vroegere Belgische kolonie, is essentieel, maar in plaats van dit land te willen herkolonialiseren, moet België een partnerschap met Congo afsluiten in het kader van een win-win-relatie. De idee is dat Congo België nodig heeft en België Congo. In ruil voor het verzekeren van de veiligheid en het heropbouwen van de infrastructuur en de sociale voorzieningen in dit Afrikaans land, zou België gratis over een deel van de natuurlijke rijkdommen van Congo kunnen beschikken.

4) De immigratie speelt een belangrijke rol in de economie. Daarom moet België de economische immigratie bevorderen ongeacht het land van herkomst van de immigrant. Iemand met het gepaste diploma moet welkom zijn in België. Vooral sectoren die lijden aan een gebrek aan arbeidskrachten moeten hiervan kunnen profiteren.

5) De werklozen moeten na een jaar werkloosheid verplicht een opleiding volgen, een stage in een bedrijf volgen of voor de staat werken. Als ze weigeren, verliezen ze hun werkloosheidsvergoeding.

CAP

Volledige volwaardige werkgelegenheid ! Wetsvoorstel Decroly: Geen enkel sluiting of herstructurering zonder akkoord met de vakbonden. Geen akkoord met de vakbonden erkend, zonder behoud van inkomen en arbeidscontract in het bedrijf of elders ( creatie andere volwaardige tewerkstelling voor verdwijnen van jobs). Activering op initiatief van de vakbonden van immobiel vermogen en onproductief kapitaal om deze werkzekerheid en behoud van koopkracht te financieren

CD&V

De economische crisis creëert voor Vlaanderen een kans om onze economische troeven te versterken en onze kwetsbare plekken aan te pakken. Onze economie moet zich verder openen naar de wereld door zowel investeringen aan te trekken als export aan te moedigen. Zo moet tegen 2020 het aantal exporterende bedrijven toenemen en het aantal exporterende KMO’s verdubbelen. De uitvoer naar snelgroeiende markten moet groeien tot 10%. Het aantal en de omvang van buitenlandse directe investeringen moet toenemen.
Ondernemerschap in al zijn vormen moet worden aangemoedigd, van starters via doorgroeiers tot gevestigde waarden en speerpuntsectoren. Er moet voldoende en geschikte ruimte zijn om te ondernemen. Tegen 2020 willen we in Vlaanderen een sterke ondernemerscultuur, met meer ondernemingen en een grotere waardering voor ondernemende mensen. Jonge starters worden aangemoedigd, zodat meer mensen een zaak durven opstarten. Het ondernemerschap moet in het bijzonder bij vrouwen, allochtonen en ouderen worden aangemoedigd. Creativiteit en innovatie moeten aangewakkerd worden.

Groen!

Het neoliberaal economisch paradigma, enkel gericht op BBP groei en korte termijn winsten, is voorbijgestreefd en moet verlaten worden. Groen! streeft naar een ecologische economie, waar er rekening wordt gehouden met de grenzen aan de draagkracht van het ecosysteem, en waar de herverdeling op een sociaal rechtvaardige wijze wordt georganiseerd. Een ecologische economie produceert genoeg om welvaart en welzijn voor alle wereldbewoners te creëren, maar overproductie en overconsumptie wordt vermeden en tegengegaan. Deze economie van het genoeg, het tevreden zijn met een redelijke welvaart die niet onbeperkt verder moeten stijgen, is op termijn het enige alternatief voor het huidige traditionele groeidenken en het concurrentieopbod tussen landen en werelddelen.
Wat fiscaliteit betreft, pleiten de groenen voor een ‘zero tolerance’-beleid tegen de fiscale fraude. Ook dient de belastingsdruk op arbeid verlaagd te worden, en vervangen door een hogere druk op kapitaal en milieuvervuilend gedrag.

Lijst Dedecker

Economische activiteit is de bron van onze welvaart en bijgevolg van ons welzijn. Ruimte geven aan ondernemerschap en innovatie is de beste sociale politiek én het goedkoopste middel om werk te creëren. Ondernemen lukt best in een vrije en rechtszekere markt, die zorgt voor concurrentie,voor lagere prijzen en voor een hogere kwaliteit van producten en diensten. Elke vorm van monopolie, marktverstorende verticale integratie of kartelvorming is onduldbaar. Corporatistische vestigingswetten, numerieke beperkingen op de toegang tot een beroep, of willekeurige beperkingen op openingsuren, prijzen of kortingen moeten worden weggewerkt. De overheid moet de spelregels voor die vrije markt wel vastleggen, controleren en zo nodig optreden om uitwassen of misdadige toepassingen te voorkomen. De particuliere sector kan publieke taken vervullen binnen de randvoorwaarden die de overheid stelt. De overheid moet optreden als onafhankelijke scheidsrechter maar het ondernemen overlaten aan marktpartijen. In de economische wetgeving moet telkens een “zonsondergangsclausule” worden opgenomen. Wetten of decreten die gestemd zijn maar niet uitgevoerd worden binnen een periode van vijf jaar worden dan automatisch opgeheven.

Belastingen dienen om een aantal maatschappelijke noden te lenigen. Maar de welvaart wordt bedreigd als de overheid te gulzig is. Lastenverlaging geeft de economie meer adem, moedigt het
ondernemen aan en verhoogt de koopkracht. Fiscale zekerheid is even belangrijk voor de werkende bevolking, als sociale zekerheid voor de hulpbehoevenden. België staat vandaag op de 117ste plaats van 119 landen voor wat betreft de efficiëntie van haar belastingsdiensten. Het berekenen, innen en controleren van de personenbelastingen wordt grondig vereenvoudigd door het invoeren van een vlaktaks van maximum 30%. De onroerende voorheffing op de eerste eigen woning moet verdwijnen, omdat ze de huiseigenaars bestraft. De vennootschapsbelasting moet voor LDD een ondernemingsbelasting worden die bij een positief saldo maximum 19% mag bedragen. Dit tarief moet meteen worden ingevoerd en ook van toepassing kunnen zijn voor elk zelfstandig inkomen. De belastingbasis moet gelijktijdig worden verbreed door afschaffing van de aftrekken, verminderingen en vrijstellingen.

LSP

De neoliberalen beloofden ons, dat een politiek ten voordele van de rijken economische groei zou opleveren en dus in ieders voordeel zou zijn. De financiële en economische crisis bewijzen dat dit een leugen was. Door de neoliberale politiek zijn de rijken, superrijken geworden. Onze openbare diensten, pensioenfondsen en sociale zekerheid werden voor een appel en een ei verkocht. De opbrengst ging naar geschenken voor de rijken. Vandaag wordt de rekening gepresenteerd en wil men ons laten opdraaien voor de braspartij van de kapitalisten. De winsten waren privé, de verliezen zullen nu door de gemeenschap worden gedragen.

LSP pleit voor de afschaffing van asociale taksen als BTW op levensnoodzakelijke producten of de notionele intrest en andere neoliberale cadeaus aan de patroons. In de plaats daarvan is er nood aan een vermogensbelasting op de grote fortuinen en een harde aanpak van de fiscale fraudeurs (met een fraude van 20 miljard euro op jaarbasis zouden 500.000 vaste jobs kunnen worden gecreëerd!). Door de nationalisatie van de sleutelsectoren van de economie zoals het bankwezen, de energie- en voedingsector, ... kunnen we ervoor zorgen dat deze ten dienste staan van de behoeften, niet van de winsten. LSP staat voor een socialistische maatschappij onder controle van de democratische organen van de arbeiders en hun gezinnen.

N-VA

Vlaanderen wil de economische crisis aanpakken. Er is een grotere consensus over de politieke keuzes die genomen moeten worden, bijvoorbeeld in het KBC-dossier of de autoindustrie. Maar Vlaanderen mist essentiële hefbomen om echt krachtdadig aan de slag te gaan en moet bovendien met de rem op investeren. Daarom moet het federale begrotingsbeleid in dienst staan van het Vlaamse beleid. Daarmee geven we de ruimte voor slimme investeringen in ziekenhuizen, scholen, mobiliteit en energie. Slim betekent toekomstgericht, innovatief en duurzaam.

Al jaren pleit de N-VA voor een drastische verlaging van de loonkost, maar de Belgische regering weigert dat. We zijn voor een responsabilisering van de regio’s. Vlaanderen moet zelf een einde maken aan alle arbeidsvernietigende belastingen. Wij willen dat Vlaanderen een nieuw fiscaal pact sluit met de gemeenten dat leidt tot de afschaffing van de belasting op de drijfkracht, zonder dat de lokale belastingtarieven worden verhoogd. Vlaanderen verhoogt ook de kortingen op de personenbelasting voor wie het minst verdient.

Open VLD

Vlaanderen bekleedt vandaag de twintigste plaats op de ranglijst van Europa’s meest welvarende regio’s. Tegen 2020 wil Open Vld Vlaanderen in de top vijf zien staan. Gezien de sporen die de crisis heeft achtergelaten moeten we onze bedrijven nu vooral verzekeren van een mogelijkheid tot krediet. Via de versterking van het ARKimedesfonds, winwinleningen en een uitbouw van de Participatie Maatschappij Vlaanderen moeten we hier in slagen.

Om de concurrentiekracht van de Vlaamse economie structureel te versterken, kiest Open Vld ervoor om verder het pad van de lastenverlagingen te blijven bewandelen. Die kunnen we financieren door de minder efficiënte subsidies aan ondernemingen af te bouwen en deze enkel nog te reserveren voor risicovolle innovatieprojecten. Het zal door een parafiscaal pact tussen alle overheden zijn dat we de globale verstikkende belastingdruk op onze bedrijven kunnen verlichten.

Een moderne Vlaamse economie betekent ook een groene Vlaamse economie. Inzetten op onderzoek en ontwikkeling en innovatie is dan ook niet enkel een noodzaak, maar een bijzondere uitdaging om meerdere vliegen in één klap te slaan. Economie en ecologie kunnen bondgenoten worden, zeker als onze regio zich nog meer richt op de internationale markten en dus de globalisering omarmt.

PVDA

Al de belastingverminderingen en patronale lastenverlagingen hebben geen effect gehad op de tewerkstelling. De teller van de sociale lastenverlaging staat al op 7 miljard euro.
Van de nieuwe jobs die er de afgelopen jaren bijkwamen, valt een groot gedeelte onder het systeem
van de dienstencheques. 50 procent van die mensen had voordien betaald werk.
De lastenverlagingen kwamen vooral bij de aandeelhouders van de grote bedrijven en banken terecht. Die kregen in 2008 10 miljard euro uitgekeerd. En topmanagers van beursgenoteerde bedrijven verdienden gemiddeld 2,3 miljoen euro per jaar.

In de gezondheids- en welzijnsector kwamen er wel banen bij. De tewerkstelling is er de laatste tien
jaar met 52 procent gegroeid. Dankzij de beweging van de Witte Woede kwamen er in deze sector
klare afspraken: sociale lastenverlaging mét verplichte omzetting in tewerkstelling. In deze sector liggen ook vandaag nog grote mogelijkheden voor de overheid om werk te scheppen.
De overheid moet ophouden met de bodemloze putten van de privébedrijven te vullen.
De sociale sector, het onderwijs, de ziekenhuizen, de rust- en verzorgingsinstellingen, de cultuursector, de post, het openbaar vervoer en de andere openbare diensten hebben te weinig mensen en te weinig middelen. De overheid investeert vandaag veel te weinig in milieuprojecten, in sociale nutsbedrijven, in de bouw van sociale woningen.
Overal waar dat sociaal en ecologisch noodzakelijk is, moeten de diverse overheden zorgen voor nieuwe projecten en voor nieuwe tewerkstelling.

De PVDA wil ook een eerlijker belastingsysteem. Het tarief voor de laagste inkomens moet omlaag van 25% naar 10%. En de topinkomens moeten meer bijdragen. Geen 50% zoals nu, maar 52% en 55%. Met het PVDA-belastingsplan betalen werknemers samen 2 miljard euro minder belastingen, en de superrijken 2 miljard euro méér.
Andere hoofdpunten in het PVDA-belastingsprogramma zijn het afschaffen van gemeentelijke pestbelastingen, zoals huisvuiltaksen, en het opleggen van een miljonairstaks van 2% op de allergrootste fortuinen.

SLP

De focus wordt verlegd van subsidies aan verouderde industrieën naar kennis en innovatie. Bedrijven die innoveren moeten de ruggengraat vormen van de Vlaamse economie. Daarom pleit SLP ook voor meer investeringen in onderzoek aan onze universiteiten.
KMO’s moeten ondersteund worden, en niet tegengewerkt. De papierberg moet verminderd worden, en innovatieondersteuning moet ook ten goede komen aan KMO’s.
SLP pleit voor een fiscale hervorming. Het aantal aftrekposten moet omlaag, net als de belastingtarieven. De overheid haalt haar middelen nu te eenzijdig uit belastingen op arbeid. Die belastingen kunnen omlaag als ook inkomsten uit kapitaal worden belast.

sp.a

Jobs, jobs, en nog eens jobs. Met het Durfplan investeren we in de jobs van vandaag en morgen. Dat kan door 600 windmolens in de Noordzee te bouwen. Zo produceren we zelf schone energie en creëren we jobs. En als we elk jaar 80.000 daken isoleren, hebben we veel volk in de bouw nodig. Er is ook grote nood aan nieuwe scholen, rust- en ziekenhuizen, want er zijn steeds meer mensen die ouder worden, en opnieuw meer kinderen. We kunnen ook investeren in extra tramlijnen. Dat levert tijdswinst op voor de pendelaar en veel jobs om die sporen te vernieuwen of aan te leggen.
Om die investeringsprojecten te versnellen hebben we de ambitie om de bouwvergunningen binnen de drie maanden rond te krijgen. De nieuwe Vlaamse regering moet een investeringsregering zijn die ons land weer aan de gang krijgt.

We streven naar een efficiënte overheid en dus naar zo laag mogelijke belastingen voor iedereen. De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten. Het is niet meer dan rechtvaardig dat mensen met een bescheiden of gemiddeld inkomen minder belastingen betalen. Het is ook belangrijk dat iedereen op het gehele inkomen wordt aangesproken. Evenzeer moeten de inspanningen eerlijk verdeeld worden. Forfaitaire belastingen zijn geen eerlijk verdeelde belastingen en willen we afschaffen.
We ijveren al jaren voor een serieuze aanpak van de fiscale fraude en een betere inning van de belastingen. Fraudebestrijding is één zaak, een betere inning is eveneens onontbeerlijk. Want met het geld dat we ophalen bij de fraudeurs, kunnen we de belastingen voor de gezinnen verlagen.

Vlaams Belang

Het Vlaams Belang kiest resoluut voor een sociaal en ecologisch gecorrigeerde private markteconomie, vervolledigd door een verantwoorde openbaar beheer van levensnoodzakelijke collectieve diensten. België bevindt zich nog steeds aan de absolute wereldtop inzake fiscaliteit. Nieuwe belastingen of verhogingen zijn onaanvaardbaar. Het Vlaams Belang staat dan ook voor een zo laag mogelijke fiscale druk. Het fiscaal stelsel is daarenboven bijzonder complex. Naast lagere tarieven moet er ook werk gemaakt worden van een drastische fiscale vereenvoudiging.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Rock werchter 2004 Forum Index -> Polls All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com

Free Web Hosting | File Hosting | Photo Gallery | Matrimonial


Powered by PhpBB.BizHat.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com