Rock werchter 2004 Forum Index Rock werchter 2004
BONDAGE GOAT ZOMBIE
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Verkiezingen '09 : Democratie

 
Post new topic   Reply to topic    Rock werchter 2004 Forum Index -> Polls
View previous topic :: View next topic  

Welk standpunt leunt het meest aan bij jou standpunt?
BUB of Belgische Alliantie of CAP
0%
 0%  [ 0 ]
LDD
33%
 33%  [ 3 ]
CD&V
11%
 11%  [ 1 ]
Groen!
0%
 0%  [ 0 ]
LSP
22%
 22%  [ 2 ]
N-VA
22%
 22%  [ 2 ]
Open VLD
0%
 0%  [ 0 ]
PVDA of
0%
 0%  [ 0 ]
SLP
11%
 11%  [ 1 ]
SP.a
0%
 0%  [ 0 ]
Total Votes : 9

Author Message
wouter
Heerscher


Joined: 01 Jan 2009
Posts: 1329

PostPosted: Mon May 11, 2009 11:17 pm    Post subject: Verkiezingen '09 : Democratie Reply with quote

Democratie



Belgische Alliantie

Particratieën zijn funest voor een kritische, open maatschappij en voor een efficiënt bestuur. De individuele bekwaamheid van mensen en hun kritisch instinct worden op de achtergrond gedrukt ten voordele van slaafse horigheid jegens de machthebbers en broodheren. Zo ontstaat een slecht bestuurde en een inefficiënte overheid, met corruptie en machtsmisbruik.

In België ligt de werkelijke macht bij de niet verkozen partijbureaus en niet langer bij de verkozen vertegenwoordigers van het volk. Deze partijbureaus beschouwen hun schepenen en burgemeesters, en zelfs hun ministers als vertegenwoordigers van de partij. De verkozenen zijn vooral verantwoording verschuldigd aan hun eigen partijbesturen, meer dan aan hun kiezers..
De federalisering heeft de invloed en macht van de politieke partijen nog groter gemaakt. De splitsingen hebben geleid tot meer parlementen, regeringen, ministeries, kabinetten… Kortom: tot meer ‘postjes’. Versnippering, ondoorzichtigheid en belangenconflicten leidden verder tot een bestel dat meer kost en minder goed werkt, alleen de gevestigde politieke partijen zijn er beter van geworden zijn. De Belgische Alliantie pleit voor een open, doorzichtige maatschappij waarbij niet het partijbelang maar het algemeen belang voorop staat.

BUB

EEN VRIJ EN DEMOCRATISCH BELGIE

Dit wil zeggen een België waarin:

1) de particratie wordt afgeschaft door het verbieden van subsidies aan politieke partijen en een behoud van het verbod voor bedrijven om partijen financieel of materieel te steunen;

2) de mediacratie aan banden wordt gelegd door de overheidsteun aan de media af te schaffen;

3) er gelijke toegang is tot de openbare media voor alle politieke partijen in verkiezingsperiode, de partijen die niet vertegenwoordigd zijn in het parlement inbegrepen evenals een minimale toegang voor alle partijen buiten de verkiezingsperiode.

4) er bindende referenda worden georganiseerd.

5) er respect is voor de scheiding der machten en een heropwaardering van Kamer en Senaat o.a. door ook mensen buiten de politiek te integreren in deze instellingen (bijv. na een openbaar examen).

6) ministerfuncties opengesteld worden voor de bevolking door het afleggen van examens, waaronder taalproeven (zoals men dat doet voor rechters en diplomaten).

7) politici zich aan een deontologische code moeten houden waardoor zij onmiddellijk ontslag nemen wanneer zij door het gerecht verdacht worden van bedrog, corruptie, belangenvermenging of machtsmisbruik. Deze politici mogen niet speciaal beschermd worden en moeten zwaarder gestraft worden dan een gewone burger. Een politicus dient immers het voorbeeld te geven.

CAP

- Referendum over het EU-Verdrag samen met de Ieren.
- Afschaffing van de ondemocratische 5%-drempel bij verkiezingen .
- Politieke partijen moeten zichzelf financieren.
- Geen communautair opbod, maar democratie.
- Politieke mandatarissen aan een gemiddeld werknemersloon, geen cumul van betaalde posten

CD&V

CD&V kiest voor de representatieve democratie, gebaseerd op een samenspel van respect en vertrouwen. Kiezers schenken hun vertrouwen aan vertegenwoordigers. Vertegenwoordigers leggen respectvol rekenschap af aan de kiezer. Het middenveld (zeg maar het geheel van organisaties en verenigingen in onze samenleving) speelt daarbij een cruciale rol. Het middenveld informeert de politiek over wat de mensen bezighoudt en verenigt en mobiliseert mensen ten aanzien van de politiek. Mensen die zich verenigen staan sterker.

De directe democratie waar sommigen zo hoog mee oplopen, creëert vooral illusies en herleidt de politiek tot een televoting. Beslissingen worden dan los van elkaar genomen, en kaderen niet meer in een samenhangend beleid.

Groen!

Voor Groen! is de burger veel meer dan een (klagende of tevreden) klant. Groen! wil burgers volop bij het beleid betrekken, hen beschouwen als ‘co-producent’ in plaats van louter als consument. Burgers betrekken is meer dan eenmalige inspraak, vaak op een moment dat alles al beslist is. Het betekent kiezen voor een blijvende dialoog, waarbij mensen tijdig betrokken worden, met volledige openheid en met een gegarandeerde terugkoppeling vanwege de overheid. Actief burgerschap stimuleren vraagt openheid en vertrouwen. Groen! wil de democratie verbreden en verdiepen. Bijv. via adviserende volksraadplegingen, maar ook via bindende referenda. Steeds als sluitstuk van een ruim maatschappelijk debat. Groen! wil ook het middenveld versterken. Het middenveld is een belangrijke bondgenoot van overheid als tegengewicht tegen de stille machtsovername door de markt. Groen! pleit voor een eigentijdse relatie tussen overheid en middenveld : maximaal overleg, maar respect voor ieders eigen rol. De rol van de verkozen organen (parlementen, raden) willen we versterken. Een democratie kan pas leven als er ruimte is voor debat en verschil: De grondwettelijk rechten van de burger verdienen maximale bescherming. Informatisering en de strijd tegen het terrorisme mogen geen alibi zijn om deze rechten te ondermijnen.

Lijst Dedecker

Lijst Dedecker wil de onmiddellijke invoering van democratie naar Zwitsers model. Dit betekent dat het bindend referendum op burgerinitiatief en het wetinitiatief in de grondwet moeten worden ingeschreven. Op elk beslissingsniveau moeten de burgers op hetzelfde niveau elk onderwerp kunnen behandelen. De toegangsdrempel voor het organiseren van een bindend referendum en een wetinitiatief moet laag zijn. Bij het referendum geldt geen opkomstplicht, wel moet er een voldoende hoog quorum behaald worden om geldig te zijn.
Het principe van subsidiariteit moet consequent worden doorgevoerd van het niveau van de gemeente of de wijk tot de Europese Unie. Zoveel mogelijk bevoegdheden dienen overgedragen te worden de burgers op een zo laag mogelijk bestuursniveau.
Het aantal politieke mandaten en instellingen moet drastisch beperkt worden. Zowel de senaat als het provinciale bestuursniveau zijn overbodig en moeten afgeschaft worden. Gemeenten moeten kunnen samenwerken in streek- en stadsgewesten, zonder dat een nieuw beslissingsniveau met verkozen mandatarissen en bijhorende administratie wordt gecreëerd.
De opkomstplicht, de lijststem, de opvolgerlijsten en de kiesdrempel moeten afgeschaft worden. De stemgerechtigde leeftijd moet verlaagd worden tot 16 jaar.
Het systematisch uitsluiten van democratisch verkozen mandatarissen bij elk bestuur, is een aanfluiting van de democratie. De stem van elke Vlaming is evenveel waard, en bestuursafspraken moeten zonder vooroordelen steunen op een programma en op de vrije keuze van de bevolking.

LSP

LSP is er voorstander van dat de bevolking effectief iets zou te zeggen hebben over alles. Vandaag stellen we vast dat een kleine minderheid in de samenleving alles voor het zeggen heeft. Die kleine minderheid heeft de wereld meegesleurd in een diepe economische crisis die miljoenen mensen in werkloosheid of armoede stort. Rond Amerikaanse steden duiken sloppenwijken en tentenkampen op als gevolg van deze crisis. Zolang de meerderheid van de bevolking niets te zeggen heeft over hoe en wat er wordt geproduceerd, zullen enkel de winsten van de kapitalisten en grote aandeelhouders van tel zijn.

LSP staat voor een socialistische democratie waarbij de meerderheid van de bevolking kan beslissen over alles wat de samenleving aanbelangt. Door de arbeidersvertegenwoordigers te onderwerpen aan permanente afzetbaarheid, moeten misbruiken worden voorkomen. De linkse socialisten menen verder dat arbeidersvertegenwoordigers moeten leven aan een gemiddeld arbeidersloon, zodat ze de impact van hun beslissingen zelf ook aan de lijve ondervinden.

Een dergelijke socialistische visie gaat regelrecht in tegen de huidige gang van zaken waarbij de parlementen dienst doen als praatbarakken, terwijl de echte beslissingen elders worden genomen: in de commandokamers van de multinationals en grote banken.

N-VA

De N-VA wil een versterking van de democratie en meent dat die best georganiseerd wordt op het Vlaams niveau. Feitelijk zijn Vlaanderen en Wallonië twee landen en is het federale niveau niet meer dan een permanent diplomatiek overleg waar de burger uiteindelijk weinig greep heeft op wat beslist wordt.

De Vlaamse democratie is sterker en moet vertrekken van zes miljoen Vlamingen die samen verantwoordelijkheid willen opnemen via hun verkozenen. Hete hangijzers moeten we niet doorschuiven naar burgers via referenda.

In een echte democratie krijgt men ook geen publieke functie of politieke macht door erfopvolging, dus streeft de N-VA naar een republikeinse staatsvorm.

Open VLD

In een open samenleving moeten burgers op het bestuur van hun land kunnen wegen. Vanuit het geloof in de mensen dat democratisch engagement niet opgelegd moet worden, wil Open Vld de stemplicht afschaffen en het stemrecht laten gelden vanaf 16 jaar.

Open Vld ijvert ook voor de afschaffing van de kiesdrempel. Ook een federale kieskring, een hervorming van het tweekamerstelsel zijn doelstellingen waarmee Open Vld de kracht van de kiezer en de transparantie van het bestuur wil verbeteren. Dat zijn wijzigingen die uiteraard op federaal niveau worden behandeld.

Burgers komen het vaakst in contact met hun gemeente of stad. En ook met de Vlaamse overheid. Open Vld wil dat de Vlaamse overheid een overheid is die actief meedenkt met de burger. Vlaanderen mag geen rem zijn, maar moet een partner zijn bij de ontwikkeling van ideeën en projecten, kortom van de toekomst van mensen en ondernemingen.

Een democratische Vlaamse overheid is ook een slanke en efficiënte overheid die “ja” zegt, een overheid die geen administratief oerwoud is en haar puike financiële situatie weet te behouden en te versterken.

PVDA

Meer inspraak in het bestuur, zowel hier als in Europa
Het Europees Parlement moet verplicht elk wetsvoorstel onderzoeken dat door één miljoen handtekeningen gesteund wordt. Er moet een referendum op volksinitiatief mogelijk worden op vraag van vijf miljoen burgers.
Er is een echt Parlement en een politiek verantwoordelijke regering nodig. Het Parlement, dat optreedt in de materies waarvoor de Unie bevoegd is, moet proportioneel verkozen bij algemeen stemrecht. De Europese commissie, de regering, wordt aangeduid door de parlementaire meerderheid en is ook door haar afzetbaar.
In afwachting van deze hervormingen moeten het nationale Parlement het recht krijgen om vooraf elk standpunt dat de nationale regering op de Europese instanties zal innemen goed- of af te keuren.

Ook in eigen land moet er meer macht gaan naar het volk en de verkozen vertegenwoordigers. Nu maken die nog slechts vijf procent van de wetten. Niet verkozen kabinetsleden nemen die rol steeds meer over. Daarbij worden ze ook dikwijls geinspireerd door drukkingsgroepen.
Dat is een ondemocratische ontwikkeling.
De verkiezingen moeten proportioneel zijn en de vijf procent drempel moet worden afgeschaft.
De bevolking moet hert recht krijgen om zelf wetten te maken. Een referendum mloet mogelijk zijn als honderdduizend inwoners dat vragen. Het referendum moet ook reeds gestemde wetten kunnen ongedaan maken.
Kabinetten worden beter afgeschaft. Het is democratischer meer macht toe te kennen aan de verkozen volksvertegenwoordiging. Nu maken die nog slechts vijf procent van de wetten. Niet verkozen kabinetsleden nemen die rol over. Daarbij worden ze meestal niet geïnspireerd door de verwachtingen van de bevolking maar door machtige lobbygroepen uit werkgeverskringen.
De democratie begint bij syndicale vrijheid. Syndicale afgevaardigden die opkomen voor werknemerseisen worden al te gemakkelijk aan de deur gezet. Hoe kunnen syndicale afgevaardigden de honderdduizenden werknemers beschermen, als ze zelf niet beschermd zijn? De werkgever moet door de rechtbank kunnen verplicht worden om de ontslagen syndicale militant in het bedrijf herop te nemen, als de afgedankte delegee dat vraagt.

SLP

Welke politicus gaat effectief zetelen in welk parlement? Dat weet de kiezer nooit op voorhand. Daarom wil SLP dat een parlementslid zijn zetel verliest als hij in een ander parlement wordt verkozen. Er moeten in de toekomst ook minder opvolgers zetelen. Daarom stelt SLP voor om de ministers niet langer te laten opvolgen. SLP wil ook de senaat en de provincies afschaffen.
Om duidelijkheid aan de kiezer te verschaffen en de hygiëne binnen onze democratie te verbeteren, schuift SLP enkele strijdpunten naar voor: stemplicht vervangen door stemrecht, kiesgerechtigde leeftijd verlagen tot 16 jaar, de kiesdrempel afschaffen en een einde maken aan het systeem van de opvolgers.

sp.a

sp.a wil voor iedereen gelijke kansen. Daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen meebeslissen over de organisatie van onze samenleving. Dat is voor ons fundamenteel. Voor ingrijpende veranderingen moeten zoveel mogelijk mensen mee kunnen discussiëren. Bindende referenda zijn hiertoe een ideaal middel.

Democratie is er voor iedereen. De opkomstplicht moet behouden blijven. Zo wordt elke stem gehoord en voorkomt het dat bekommernissen van laaggeschoolden, bejaarden, zwakkeren in de samenleving van de politieke agenda verdwijnen.

We zijn voor een representatieve democratie, waarbij de bevolking op regelmatige tijdstippen zijn vertegenwoordigers verkiest om het beleid van de volgende termijn uit te stippelen. Hierbij pleiten we voor samenvallende verkiezingen (regionaal, federaal en Europees ) vanuit een dubbel standpunt. Enerzijds zorgt dit voor meer transparantie voor de kiezer en een langere periode van politieke stabiliteit, anderzijds kan dit een nieuwe start betekenen die de onwil, onkunde en onverantwoordelijkheid van de regering Van Rompuy een halt toe roept. Want de mensen verdienen beter.

Vlaams Belang

Wij dragen het principe hoog in het vaandel dat beleid zo efficiënt mogelijk dicht bij en door de Vlaming moet worden gevoerd (subsidiariteit) omdat het beleid dan meer is afgestemd op de regionale en lokale kenmerken van de burgers en op hun onmiddellijke leefomgeving. Voorts pleiten wij voor de rechtstreekse democratie. Burgers moeten volksinitiatieven zoals referenda kunnen gebruiken om politici en regeringscoalities aansprakelijk te stellen voor bestuurlijke fouten en om beslissingen af te dwingen over prangende maatschappelijke keuzes. Volksinitiatieven moeten bindend zijn en afhankelijk van het bestuurlijk niveau waarop ze worden georganiseerd.
Back to top
View user's profile Send private message
owain glyn dwr
Heerscher


Joined: 02 Jan 2009
Posts: 1015

PostPosted: Tue May 12, 2009 4:14 pm    Post subject: Reply with quote

LSP

verder kan k me ook vinden bij PVDA
CAP kende ik nog niet echt, vlug eens op hun website gekeken, kan k me dus voorlopig ook in vinden
_________________
I'll have some fun before I choke
http://www.facebook.com/arthfach
Back to top
View user's profile Send private message
wouter
Heerscher


Joined: 01 Jan 2009
Posts: 1329

PostPosted: Tue May 12, 2009 4:21 pm    Post subject: Reply with quote

CAP zit zo een beetje vol niet-bekwame mei '68ers fzo. Ik heb dien Raf Verbeke ooit in een debat gezien. Veel inhoud had dien mens niet. Twas eigenlijk een samenwerkingsinitiatief ontsproten uit de Vonk van vroeger waar ook LSP bij zat. Jammer genoeg een flop geworden en LSP vaart nu zijn eigen koers.
Back to top
View user's profile Send private message
owain glyn dwr
Heerscher


Joined: 02 Jan 2009
Posts: 1015

PostPosted: Tue May 12, 2009 4:37 pm    Post subject: Reply with quote

wouter wrote:
CAP zit zo een beetje vol niet-bekwame mei '68ers fzo. Ik heb dien Raf Verbeke ooit in een debat gezien. Veel inhoud had dien mens niet. Twas eigenlijk een samenwerkingsinitiatief ontsproten uit de Vonk van vroeger waar ook LSP bij zat. Jammer genoeg een flop geworden en LSP vaart nu zijn eigen koers.

geen aanrader dus Laughing
_________________
I'll have some fun before I choke
http://www.facebook.com/arthfach
Back to top
View user's profile Send private message
Rodja
jaja,das zeker


Joined: 07 May 2009
Posts: 2525

PostPosted: Tue May 12, 2009 6:54 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:
Welk standpunt leunt het meest aan bij jou standpunt?



jouW standpunt
Back to top
View user's profile Send private message
wouter
Heerscher


Joined: 01 Jan 2009
Posts: 1329

PostPosted: Tue May 12, 2009 9:16 pm    Post subject: Reply with quote

Typfoutje, ik weet dat wel hoor Wink
Back to top
View user's profile Send private message
RedRain
jaja,das zeker


Joined: 02 Jan 2009
Posts: 1601

PostPosted: Tue May 12, 2009 9:24 pm    Post subject: Reply with quote

Wouter heeft veel te veel tijd.
Back to top
View user's profile Send private message
wouter
Heerscher


Joined: 01 Jan 2009
Posts: 1329

PostPosted: Tue May 12, 2009 10:15 pm    Post subject: Reply with quote

Dat is ne simpele copy/paste, zoveel werk is dat niet
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Rock werchter 2004 Forum Index -> Polls All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com

Free Web Hosting | File Hosting | Photo Gallery | Matrimonial


Powered by PhpBB.BizHat.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com